26 Ιανουαρίου 2011

How to: Λάμψεις και Σκιάσεις (Highlighting & Contouring)

Τι είναι οι λάμψεις και οι σκιάσεις; Πώς και που εφαρμόζονται; Διαβάστε αναλυτικά πώς να φωτίσετε και να σκιάσετε σωστά το πρόσωπο.  


To highlighting γίνεται είτε με πιο ανοιχτόχρωμο foundation/concealer σε αυτές τις περιοχές, είτε με πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα σε μορφή πούδρας (σκιά π.χ. ή πούδρα λάμψης)  ή κρέμας (π.χ. ΜΑC cream color base)

Το highlighting (λάμψεις) είναι ανοιχτόχρωμες σκιάσεις που  εφάρμοζεται στα πιο 'ψηλά' σημεία του προσώπου:


1. Στην περιοχή ανάμεσα στα μήλα και στα μάτια. Με ένα προιόν σε μορφή κρέμας ή πούδρας (MAC cream color base-pearl) εφαρμόζουμε με μικρές κυκλικές κινίσεις
2. κατά μήκος της γέφυρας της μύτης
3. πάνω απο το κόκκαλο των ματιών ακριβώς κάτω απο το φρύδι και ανάμεσα απο τα φρύδια
4. στο λακάκι που σχηματίζεται πάνω απο το κέντρο του άνω χείλους
5. στης γραμμές έκφρασης του χαμόγελου (προτιμηση με ανοιχτό concealer)



Το contouring και το highlighting λειτουργεί οπως με τα ρούχα, οταν βάλουμε άσπρο στο σώμα φένεται πιο μεγάλο και με μαύρο πιο μικρό. Έτσι στις περιοχές που θέλουμε να μικρίνουμε (contouring), βάζουμε πιο σκούρο χρώμα και στις περιοχές που θέλουμε να αναδείξουμε(highlighting) πιο ανοιχτό. Με αυτο τον τρόπο βελτιώνουμε το σχήμα του προσώπου, το κάνουμε πιο συμμετρικό και αναδυκνείουμε τα χαρακτηριστικά του.

Δίνωντας λάμψη το φώς αντανακλάται σε αυτά τα σημεία και έτσι φένονται πιο έντονα σε αντίθεση με αυτά που το να σκιάζουμε, όπου το φώς αποροφάται απο το σκούρο χρώμα και ετσι φένονται μικρότερα.

Το contouring (σκιάσεις) χρησιμοποιήται για να ΄διορθώσουμε΄ το σχήμα του προσώπου και να δώσουμε την ψευδάισθηση οτι ειναι πιο συμμετρικό, να δημιουργήσουμε γωνίες κ.α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:




1. Κάτω απο τα ζυγωματικά. Ρουφάμε τα μάγουλα και ξεκινάμε απο το πάνω μέρος της φαβορίτας κοντά στο αυτί,συνεχίζουμε μέσα στην λακούβα και σταματάμε 2-3 δάχτυλα πριν το στόμα (δεν θέλουμε να φτάνει μέχρι το στόμα).

Χρησιμοποιούμε περίπου 1-2 τόνους πιο σκούρο προιόν (foundation/concealer ή/και πούδρα), σε ενα αραιό πινέλο οπως του ρούζ. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ χέρι για να μη δώσουμε εμφανή όψη στη γραμμή. Σχηματίζουμε ελαφρά την αρχική γραμμή και πατάμε ξανα απο πάνω με μικρες κυκλικες κινισεις. Πρέπει να είναι σκούρο μέσα στη 'λακούβα' και να σβήνει στις άκρες. Στο τέλος,περνάμε απο πάνω με ενα πινέλο πούδρας για να ομογενοποιηθεί και να μην ξεχωρίζει. Έτσι κάνουμε το πρόσωπο να φένεται πιο λεπτό και δίνουμε ελαφρώς γωνίες.

2. Στους κροτάφους και προς τις πλαγιες μεριές του μέτωπου. Με ενα πιο σκουρο foundation ή πούδρα, με ελαφρύ χέρι και κυκλικές κινίσεις σκιάζουμε αυτή την περιοχή. Δεν θέλουμε να έχουμε χρώμα στην πρόσοψη του μετώπου γιατί θα φαίνεται σαν να έχουμε χτυπήσει! Το χρώμα θέλουμε να υπάρχει στις πλευρές του μετώπου και στο στεφάνι των μαλλιών, για να δώσουμε την αίσθηση οτι ειναι πιο στενό και πιο κοντό.

3. Στις πλάγιες μεριές της μύτης, δεξιά και αριστερά της γέφυρας (η πρόσοψη της μύτης). Χρησιμοποιώντας μια πούδρα ή σκιά 1-2 τόνους πιο σκούρα απο το δέρμα μας και ένα πινέλο σβησίματος, κάνουμε μια γραμμή με ελαφρύ χέρι απο το πάνω μέρος της πλευράς της μύτης εως την άκρη της,εκεί που αρχίζουν τα πτερύγια. Σβήνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο πούδρας για να μαλακώσει η όψη της γραμμής.  Οι κινήσεις με το πινέλο είναι μικρές και κυκλικές σχηματίζοντας μια ευθεία. Αυτές οι σκιάσεις θα κάνουν την μύτη να φαίνεται πιο λεπτή. Για να φαίνεται και πιο κοντή σκιάζουμε ελαφρά και την άκρη της μύτης.

4. Στην περιοχή κάτω απο το σαγόνι. Εφαρμόζουμε μια πούδρα 1-2 τόνους πιο σκούρη απο το δέρμα μας,  με ελαφρύ χέρι και κυκλικές κινήσεις στην περιοχή αυτή. Πολύ ελαφρά στο λαιμό για να είναι ομοιόμορφο.



 Για το highlighting χρησιμοποιήστε ένα προϊόν κοντά στο χρώμα του δέρματος σας, ενα τόνο πιο ανοιχτό, που να έχει μια ελαφριά λάμψη. 


ΜΑC pearl cream color base

 


Για το contouring, θέλουμε πάντα matte χρώμα περίπου 1-2 τόνους πιο σκούρο απο την επιδερμίδα μας, και δεν θέλουμε καθόλου λάμψη γιατί στοχεύουμε να δώσουμε βάθος. Ιδιαίτερα στο contouring περνάμε απο πάνω με ένα πινέλο πούδρας ελαφρά για να σβήσουμε τις 'γραμμές' και να έχουμε ένα ομοιογενές με το δέρμα αποτέλεσμα.

MAC matte bronzing powder




 Οι χρωματικοί τόνοι για το highlighting και το contouring διαφέρουν απο επιδερμίδα σε επιδερμίδα ανάλογα με τον πόσο ανοιχτή/σκούρη είναι. Θέλουμε το προϊόν να είναι τόσο ανοιχτό/σκούρο όσο να φωτίζει/σκιάζει αντίστοιχα, την επιδερμίδα  ώστε να φαίνεται αλλά όχι να είναι ξένη στο δέρμα.












2 comments:

Οι τεχνικές αυτές βοηθούν πολύ στις φωτογραφίες! Τέλεια και τα σκίτσα, θα τα συμβουλεύομαι συχνά.

Πολύ ωραίο post! Μόλις το διάβασα στους GBB και ενθουσιάστηκα!Βοηθά όντως πολύ σε συνδυασμό με τις εικόνες!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More